Etiyopya Kahvesi Nedir?
Kahve, dünyadaki hemen hemen her ülkede popüler hale geldi. National Geographic'e göre kahve, dünyada çaydan sonra en çok tüketilen ikinci içecektir ama demlenince yani kaynayınca kahve nasıl bu kadar popüler oldu ve her şey nerede başladı? İşte kahvenin ardındaki hikâye ve güne başlamanın vazgeçilmez içeceği haline gelmesi...
Basitçe söylemek gerekirse Etiyopya kahvesi, Etiyopya'nın zengin topraklarında kavurucu güneşin altında yetiştirilen kahvedir. Kahvenin tam olarak ne zaman keşfedildiğine dair somut cevaplar yoktur bazı araştırmalara göre, bunun M.S 850'de bir Abssynia (Etiyopya) keçi çobanı olan Kaldi'nin keçilerinin tüketmekten kaynaklanan enerjiyle dolu olduğunu anladıktan sonra kahveye rastlaması ile başladığı yönünde. Kahve çekirdekleri, yerel bir keşişe götürüldükten sonra, haber hızla Arap yarımadasında yayıldı ve böylece kültürler arası bir mal olarak kahvenin resmi olarak yetiştirilmesi ve ticareti başladı.
- yüzyılda kahve genellikle sosyal ortamlarda ve evde tüketilirken giderek daha popüler hale geldi. İster yerel bir festivale gidiyor olun, ister bir Cumartesi sabahı ailenizle kahvaltı keyfi yapıyor olun, Yemen, Suriye, Etiyopya, antik İran, Mısır ve Türkiye'deki insanların hepsi bir fincan taze kahvenin tadını çıkarırken bulunabilir.
Artan popülaritesi ile kahve, 17. yüzyıl Avrupa'sında gündeme bomba gibi düştü. Bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz koyu renkli içecek, bir zamanlar 1615'te Venedik'teki yerel din adamları tarafından kınanmıştı. Ortalığı karıştırdıktan sonra, Papa VIII. 400 yıl sonra, gittiği bir kahve dükkanında, bir zamanlar tartışmalı olan bu içeceği onayladığı için Papa VIII.Clement'e teşekkür etmek isteyebiliriz. Bu haber hızlaİngiltere, Fransa, Almanya ve Hollanda'da kahvehanelerin yaratılmasına ilham verdi . 1 dolara güne başlamak için alkol içmenin popülaritesini değiştirerek bir fincan kahve satın alınmaya başlandı.
Sonunda kahve, o zamanın en popüler içeceği olan ve bugün hala önde gelen bir meta olan çayla rekabet ederek Amerika'ya doğru yol aldı. Çay üzerindeki vergiler artmaya devam ettikçe kahve daha popüler hale geldi. Kahve ticaretinin daha ucuz olmasının yanı sıra, Etiyopya'dan Avrupa'ya ve şimdi de Amerika'ya ulaşan bu yeni uyarıcının haberi kasabada konuşuluyordu.
Kahve çekirdekleri dünyanın hemen her yerine ulaşırken, insanlar İtalya'da icat edilen espresso ve Amerika Birleşik Devletleri'nde buzlu kahve yerine giderek daha popüler hale gelen soğuk kahve gibi kahve demlemek için yeni ve gelişmiş yöntemler geliştirdiler. Ancak kahvenin anavatanı Etiyopya'da dostları, aileyi, ziyaretçileri ve kahve severleri bir araya getirmek için 'Bunna' adı verilen geleneksel bir tören günümüzde de hala düzenleniyor.
Tören, taze çekirdek kahve ile başlar ve yakmak için odun kömürü kullanılarak açık ateşte kavrulur. Tören geleneksel olarak kadınlar tarafından yapılır ve çoğu zaman Etiyopyalı ailelerin bu sanat ve kahve demleme geleneğini birbirine bağlayıp nesilden nesile aktardığı törendir. Ev sahibi, çekirdekleri kavurmayı ne zaman durduracağına kendileri karar verir , böylece kahve açık kahverengiden kopkoyu kahverengine kadar değişebilir ve çekirdeklerin eşit şekilde kızarmasını sağlamak için süreç boyunca karıştırılır. Yumuşak içim veya sert içim damak tadına göre ayarlanır.
Damak tadına göre ayarlandığında, ev sahibi çekirdekleri kavurmayı bırakır ve her konuğa taze kavrulmuş kahvenin harika aromasını koklatır. Kahve içmek dışında törenin şüphesiz en güzel yanı 1 saat 30 dakikalık beklemenin sonunda içmeye başlandığında verdiği hazdır. Çekirdekler ince bir kıvama gelene kadar ezilir ve demlenmesi için bir tencereye dökülür. Kahve hazır olduğunda, ev sahibi kahveyi bir kaşık şekerle birlikte bir demitasse fincanına boşaltır ve içilmeye hazırdır.
Ulusal Kahve Derneği'ne göre, genç bir deniz subayı olan Gabriel de Clieu, 1723'te Kral XIV. Yolculuğu başarılı oldu ve Karayipler, Orta ve Güney Amerika'da bulunan tüm kahve ağaçlarının atasını keşfetti. Kendinizi bu bölgelerden gelen lezzetli bir fincan kahveyi yudumlarken bulursanız, teknik olarak kahvenizin Kral XIV. Louis'nin kahve bitkisinden olduğunu söyleyebilirsiniz.
Araştırma Kaynakları:
"Kahvenin Tarihi". ABD Ulusal Kahve Birliği, Inc. Web. 2 Temmuz 2019.
Taş, Daniel (2014).
"Dünyanın En İyi İçeceği". National Geographic Topluluğu ve Web. 2 Temmuz 2019.