Telefon
WhatsApp
İnstagram

Kahve Nasıl Kafeinsizleştirilir?

Kahve Nasıl Kafeinsizleştirilir?

Yemekten sonra kahve içmekten çekinenlerden misiniz? Veya belki de doktorunuz size kafeini bırakmanızı söyledi. Her iki durumda da, bugün kafeinsiz kahve hakkında bazı sık sorulan soruları ve gizemleri ele alacağız, böylece kafeinsiz kahvenin ne olduğu, herhangi bir sağlık yararı olup olmadığı, normal fincanınıza kıyasla kafeinsiz kahvede ne kadar kafein olduğu konusunda iyi bir fikir sahibi olacaksınız.

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Kafeinsiz kahve, kafein içeriği bir çözücü ile sıyrılmış kahvedir. Sonuç, özellikle normal kahveye kıyasla çok az veya neredeyse hiç kafein içermeyen bir fincan kahvedir. İşlem, kafeini çekirdeklerden ayırdığından, bu aynı zamanda kahvenin orijinal tatlarından bazılarını da çıkarabilir, bu nedenle birçok kahve tiryakisi kafeinsiz kahveye karşıdır.

Kafeinsiz Kahvede Ne Kadar Kafein Var?

Çekirdeklerin kafeinsizleştirilmesinde kullanılan yönteme bağlı olarak çekirdeklerde kalan kafein miktarı değişebilir. Genellikle, çekirdekler orijinal kafein içeriğinin %2-3'ünü içerecektir, ancak bazı yöntemler kafeinin %99,9'a kadarını giderebilir.

Kafeinsiz Kahvenin Sağlığa Faydaları Var mı?

Kafeinsiz kahvenin sağlık yararları olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar var. Pek çok kahve içen kişi, kafeinsiz kahveye geçtikten veya en azından genel kahve tüketimini azalttıktan sonra kaygı, kalp çarpıntısı ve mide rahatsızlığı gibi çeşitli semptomlarda bir azalma fark ettiğini onaylamıştır. Ancak bu, her zamanki kahvenizin kötü adam olduğu anlamına gelmez, çok fazla kafein tüketmenin belirtileri duruma göre değişir.

Normal kahvenizi veya kafeinsiz kahveyi tüketmenin sağlık üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olup olmadığı konusunda kesin cevaplar bulunmadığından, üçüncü fincan kahvenizi içmeden önce yeşil ışık yaktığınızdan emin olmak için doktorunuza danışmanızı öneririz.

Kahve Nasıl Kafeinsizleştirilir?

Kahve, aşağıdaki üç yöntemden biri kullanılarak kafeinsizleştirilir: İsviçre Su İşlemi, Çözücü Yöntemi veya Karbon Dioksit İşlemi. Her yöntem, kahveyi kafeinsizleştirmek için benzersiz bir işlem kullanır ve bu nedenle kahvenin elde edilen tadını değiştirebilir. Her yöntem hakkında daha fazla ayrıntıya girelim.

İsviçre Su Süreci

Kavrulmamış kahve çekirdekleri, kafeinin en az %97'si -Avrupa'da %99'u- çıkana kadar aşırı sıcak suda (175°F) ıslatılır. ("Kafeinsiz" olarak nitelendirilen standart ülkeye göre değişir. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre, kafeinsiz kahvenin kafeinsiz olarak sınıflandırılabilmesi için kafeinin %97'sinin çıkarılması gerekir. Avrupa Birliği'nde, sınıflandırma standartlar %99 ile biraz daha yüksektir.) İsviçre Su İşlemi , diğer kafeinsizleştirme yöntemlerinin aksine, çekirdeklerin neredeyse tüm tat ve aromalarını korumasını sağlar. 


Çözücü Yöntemi

Bu yöntem, yöntemin kendisinden dolayı çekirdeklerden lezzet ve aromanın çoğunu çıkarır. Metilen klorür, çekirdekleri buharla açmak ve su yerine kafeini çıkarmak için kullanılır. Kavrulmadan önce çekirdekler bu kimyasalla defalarca durulanır ve kurutulur. Kafeini çıkarmak için bu işlem sırasında çekirdeklerin metilen klorür içinde bir düzine kadar durulandığı söylendi.

Karbon Dioksit Prosesi

Kimyasal yerine daha doğal bir yöntem arıyorsanız, çekirdekleri kafeinsizleştirmek için bu daha çok tercih edilir. Temel olarak, kafein moleküllerini çekmek için bir mıknatıs görevi görecek köpüklü su yaratarak karbondioksite su eklenir. Oluşturulan yan ürünler doğal ve geri dönüştürülebilir olduğundan, ancak yine de İsviçre Su İşlemi kadar çevre dostu olmadığından, bu işlem genellikle solvent yönteminden daha iyi bir alternatif olarak kabul edilir.